Καλώς Ήρθατε Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις Συλλόγου Ψήφισμα για την ενοποίηση ειδικοτήτων κλάδων μουσικής (απόφοιτοι Τμημάτων ΑΕΙ Μουσικών Σπουδών και Μουσική Επιστήμης και Τέχνης με ΤΕΙ Ηπείρου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων).

Τελευταια Νεα Συλλόγου

Εκδήλωση τιμής συνταξιούχων
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 39
Λασπάς Αναστάσιος

Περισσότερα...
Καταδίκη της τυφλής καταστολής κατά των διαδηλωτών εκπαιδευτικών στο μεγάλο συλλαλητήριο της 11ης Ιανουαρίου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ευχές
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κριτική νόμου Αναδιοργάνωσης Δομών υποστήριξης της Εκπαίδευσης
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Εθελοντική Αιμοδοσία Συλλόγου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ 2018
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Συνεργασία Συλλόγου «Εμ.Παπά» με σύμβουλο για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
Ψήφισμα για την ενοποίηση ειδικοτήτων κλάδων μουσικής (απόφοιτοι Τμημάτων ΑΕΙ Μουσικών Σπουδών και Μουσική Επιστήμης και Τέχνης με ΤΕΙ Ηπείρου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων). PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη   
Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018 09:02

Την 09-02-2018 ανακοινώθηκε το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο, στο άρθρο 29 παρ. 1 αρ. 2, αναφέρει τη σύσταση ενός νέου ενιαίου κλάδου ΠΕ79 Μουσικής με την ενοποίηση των εξής ειδικοτήτων: ΠΕ16.01 Μουσικοί απόφοιτοι ΑΕΙ, ΠΕ16.02 απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ΠΕ17.13 απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης και ΠΕ17.14 απόφοιτοι του Τμήματος  Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Αυτή η ενοποίηση με τα τμήματα των ΤΕΙ μας βρίσκει παντελώς αντίθετους καθώς τα προγράμματα σπουδών των τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (Ιονίου Πανεπιστημίου, Α.Π.Θ. και Ε.Κ.Π.Α.) καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΑΕΙ και τα τέσσερα) έχουν κοινούς άξονες, με προσανατολισμό τόσο στην επιστήμη όσο και στην τέχνη της Μουσικής. Βάσει των προγραμμάτων σπουδών τους (Ανώτερα Θεωρητικά, Χορωδία κ.ά.), οι απόφοιτοι των προαναφερθέντων τεσσάρων τμημάτων (ΠΕ16.01) έχουν επαρκή κατάρτιση ώστε να ανταπεξέρχονται πλήρως στη διδασκαλία της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία Αντίθετα με αυτά τα τμήματα των ΑΕΙ, η κατεύθυνση και τα προγράμματα σπουδών και η όλη φιλοσοφία των τριών προαναφερθέντων τμημάτων ΤΕΙ διαφέρουν ριζικά!

Επίσης, ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ διαφέρει ριζικά: οι μαθητές δεν εξετάζονται πανελλαδικώς σε ειδικά μουσικά μαθήματα για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ (αντίθετα με τους υποψήφιους φοιτητές των παραπάνω τμημάτων ΑΕΙ), γεγονός που δημιουργεί έλλειψη στις μουσικές ικανότητες και διαφοροποίηση στη γνώση, εφόσον σε αυτά  μπορούν να εισέλθουν υποψήφιοι σπουδαστές χωρίς προηγούμενη γνώση του αντικειμένου της Μουσικής.

Αναλυτικότερα παραθέτουμε τα εξής:

α) Στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου τα παιδαγωγικά μαθήματα είναι γενικού ενδιαφέροντος  με άξονα τη διδασκαλία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Έχουν, δηλαδή, έναν πιο ειδικό χαρακτήρα εφαρμοσμένης εθνομουσικολογίας. Οι γνώσεις αυτές δεν είναι προαπαιτούμενες για τους εισακτέους

β) Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το αντικείμενο σπουδών αφορά την τεχνολογία του ήχου, την εξειδίκευση στη Μουσική Ακουστική, την τεχνολογία των μουσικών οργάνων, τη σύνθεση ή την επεξεργασία του ήχου με αναλογικά ή με ψηφιακά μέσα. Ουδεμία σχέση έχουν τα αντικείμενα αυτά με Μουσικής Παιδαγωγικής. Απλά, πρόκειται για έναν διαφορετικό κλάδο που αφορά καθαρά μια τεχνική ειδικότητα.

Επίσης οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος μπορούν να εργαστούν υπό προϋποθέσεις και μόνο σε Μουσικά Σχολεία επομένως πώς γίνεται τώρα κάποιος να προτείνει να ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο κλάδο οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος με τους απόφοιτους των τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και τους απόφοιτους του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του ΠΑ.ΜΑΚ., οι οποίοι μέχρι σήμερα διδάσκουν το αντικείμενο της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση; Κάτι αντίστοιχο  συμβαίνει και με το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης.

Συμπερασματικά, η ειδικότητα ΠΕ17.14 για το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η ειδικότητα ΠΕ17.13 για το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης έχουν συνάφεια μεταξύ τους και εντάσσονται στις τεχνικές ειδικεύσεις και όχι στον κλάδο της Μουσικής Αγωγής της γενικής παιδείας, αφού επιπλέον αυτές οι ειδικότητες δεν έχουν σχετική παιδαγωγική επάρκεια και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών τους δεν υπάρχουν μαθήματα αναφορικά με τη διδακτική της Μουσικής!

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

1. Τη νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 29 του προαναφερόμενου Σχεδίου Νόμου, σχετικά με όλες τις παραπάνω διαφορετικές μεταξύ τους ειδικότητες, ως εξής:
    α)    Αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ16.01 να ανατεθεί η Μουσική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση καθώς και στα Μουσικά Σχολεία, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

   β)    Αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ16.02 να ανατεθούν τα αντικείμενα που έχουν συνάφεια με τη διδασκαλία παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων ή ό,τι άλλο σχετίζεται αποκλειστικά με τη Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, όπως ορίζει και το Π.Δ. 141/2003 (Α΄ 119).


    γ)    Να παραμείνουν οι αναθέσεις ως έχουν στις διαφορετικές ειδικότητες ΠΕ17.13 και ΠΕ17.14 στα αντικείμενα της μουσικής τεχνολογίας, της παραγωγής ήχου κ.λπ..

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                              Γιώργος Κοντόπουλος

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC