Καλώς Ήρθατε Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις Συλλόγου Δελτίο τύπου για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία

Τελευταια Νεα Συλλόγου

Εκδήλωση τιμής συνταξιούχων
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 39
Λασπάς Αναστάσιος

Περισσότερα...
Καταδίκη της τυφλής καταστολής κατά των διαδηλωτών εκπαιδευτικών στο μεγάλο συλλαλητήριο της 11ης Ιανουαρίου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ευχές
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κριτική νόμου Αναδιοργάνωσης Δομών υποστήριξης της Εκπαίδευσης
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Εθελοντική Αιμοδοσία Συλλόγου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ 2018
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Συνεργασία Συλλόγου «Εμ.Παπά» με σύμβουλο για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
Δελτίο τύπου για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη   
Τρίτη, 08 Μάιος 2018 20:07

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΟΠΑΠΚΑ κ. Χατζημαργαρίτη ο οποίος προβαίνει επανειλημμένως σε προσπάθειες παραπλάνησης των γονέων και της Σερραϊκής κοινής γνώμης μέσω των τοπικών ΜΜΕ με ανακρίβειες. Επίσης με έγγραφό του που απέστειλε σε διάφορους συλλόγους και φορείς τους οποίους επέλεξε επιλεκτικά και δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα εκτός της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ζητά τις απόψεις τους για την «Δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία». Με ποια αρμοδιότητα ασχολείται ο κ. Χατζημαργαρίτης με τις Σχολικές Μονάδες των Νηπιαγωγείων παραπληροφορεί και αποκρύπτει νόμους που ισχύουν και εφαρμόζονται που αφορούν την υποχρεωτική φοίτηση στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

Ας ενημερωθεί λοιπόν πρώτα, γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

1.Ο θεσμός του Νηπιαγωγείου ξεκινά στην Ελλάδα από το 1895, με το νόμο ΒΤΜΘ/1895, ενώ με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1929, το Νηπιαγωγείο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, εντάσσεται στην Α/θμια Εκπαίδευση και η φοίτηση σε αυτό είναι διετής.  Το 1976, με το άρθρο 1 του νόμου 309/1976, γίνεται σαφής αναφορά ότι στα Νηπιαγωγεία παρέχεται η Γενική Εκπαίδευση, ενώ γίνεται για πρώτη φορά λόγος σχετικά με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της φοίτησης. Αργότερα, με τον νόμο 1566/1985, όπου ισχύει μέχρι σήμερα, ορίζεται ότι η φοίτηση στα Νηπιαγωγεία είναι διετής.

2.Σύμφωνα με το Ν 3518/2006 έχουμε θέσπιση του ενός έτους Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και με προοπτική επέκτασης της υποχρεωτικότητας και για τα νήπια των 4 ετών.  Επίσης ορίζεται ρητά ότι η προσχολική αγωγή/εκπαίδευση είναι διετής και αδιαίρετη.

Το συγκεκριμένο νόμο με τον οποίο εφαρμόστηκε καθολικά από το 2006 η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών ηλικίας 5 ετών ο κ. Χατζημαργαρίτης σκόπιμα τον αποκρύπτει.

3.Σύμφωνα με την απόφαση του Σ.Τ.Ε με αρ. 1505/2013 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος παρέχεται ευχέρεια στο νομοθέτη κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής να αυξήσει τα έτη της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως στο πλαίσιο δε της ευχέρειάς του αυτής μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο.»

4.Ο νόμος 4521/18 που ψηφίστηκε στις 27-2-2018 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 33 αναφέρει: 3.α) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.» β) Η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια, που συμπληρώνουν, την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία τεσσάρων (4) ετών.» γ) Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.»

Η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο για παιδιά 4 και 5 ετών στα πλαίσια της δεκατετράχρονης εκπαίδευσης, είναι πλέον νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος σε 184 Δήμους, και σε βάθος τριετίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Η τριμερής επιτροπή γνωμοδοτεί, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης εισηγείται και αποφασίζει ο Υπουργός Παιδείας. Η γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών που αφορούσαν τους 7 Δήμους του νομού ήταν θετική κατά πλειοψηφία.

Ο ρόλος των Δημάρχων ήταν να προσκομίσουν στοιχεία για την ύπαρξη υποδομών, και την προκειμένη οι Δήμαρχοι του Νομού Σερρών δεν αμφισβήτησαν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών που απεδείκνυαν ξεκάθαρα την επάρκεια των υποδομών, ακόμη και στον πολυπληθέστερο σε δημότες Δήμο, τον Δήμο Σερρών. Ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά για αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ούτε για απόψεις φορέων. Ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας για το θέμα είναι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. που ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠΚΑ απαξιώνει και ζητά από φορείς που αυτός κρίνει να διατυπώσουν άποψη για ένα θέμα περί του οποίου δεν έχουν γνώση, πόσο μάλλον ο ίδιος.

Ας ασχοληθεί λοιπόν ο κ. Χατζημαργαρίτης με τα του οίκου του και ας αφήσει τους γονείς ανεπηρέαστους να αποφασίσουν για το καλό των παιδιών τους. Ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος αριθμός προνηπίων φοιτά ήδη στα Δημόσια Νηπιαγωγεία του νομού μας.

Ενημερώνουμε τους Σερραίους γονείς ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.6/65740/Δ1/25-4-2018 του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 18 Μαϊου 2018.

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2013 και το 2014.

Επισημαίνουμε ότι στους 184 Δήμους που θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση τα προνήπια θα φοιτήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ ΣΤΑ ΔΗΜΌΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ και ΟΧΙ σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς.
Στους υπόλοιπους Δήμους και σε όλους τους Δήμους του Νομού Σερρών τα προνήπια (παιδιά γεννημένα το 2014) εγγράφονται και στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

                                        

                                         Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                                          Γιώργος Κοντόπουλος

                                                                                                     

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC