Καλώς Ήρθατε Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις Συλλόγου Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Φοίτησης στα Νηπαιγωγεία του Νομού Σερρών

Τελευταια Νεα Συλλόγου

Εκδήλωση τιμής συνταξιούχων
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 39
Λασπάς Αναστάσιος

Περισσότερα...
Καταδίκη της τυφλής καταστολής κατά των διαδηλωτών εκπαιδευτικών στο μεγάλο συλλαλητήριο της 11ης Ιανουαρίου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ευχές
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κριτική νόμου Αναδιοργάνωσης Δομών υποστήριξης της Εκπαίδευσης
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Εθελοντική Αιμοδοσία Συλλόγου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ 2018
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Συνεργασία Συλλόγου «Εμ.Παπά» με σύμβουλο για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Φοίτησης στα Νηπαιγωγεία του Νομού Σερρών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη   
Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2018 10:34

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 13-11-18 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

Την περασμένη σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική αγωγή δεν εφαρμόστηκε στα νηπιαγωγεία του Νομού μας, γιατί οι εισηγήσεις των Δημάρχων στις τριμερείς επιτροπές ήταν όλες αρνητικές. Οι Δήμαρχοι, παρά την αντίθετη γνώμη του Προέδρου του Συλλόγου μας και του Δ/ντη Εκπ/σης Σερρών, δεν δέχθηκαν να συναινέσουν στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς να προβάλλουν καμία αιτιολογία για πιθανά κτιριακά προβλήματα. Κατ αρχήν, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με την απόφαση του Υπουργείου να δώσει την δυνατότητα στους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκφράσουν γνώμη για ένα ζήτημα εκπαιδευτικής πολιτικής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου και βάζοντας στο παιχνίδι ,εκτός από την ΚΕΔΕ, και τους βρεφονηπιοκόμους. Έπρεπε να τους ζητήσει να προβούν άμεσα σε έναν προγραμματισμό και μία οργάνωση, όσον αφορά την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, που με βάση τους κατά καιρούς ισχυρισμούς των Δημάρχων, είναι και το βασικότερο εμπόδιο για τη μη υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, Το χρονικό περιθώριο των τριών ετών, έγινε πάτημα και άσκηση πίεσης από την πλευρά τους προς την πολιτική ηγεσία, η οποία υλοποίησε την δίχρονη υποχρεωτική Π.Α. μόνο στους νομούς που υπήρχε ομοφωνία των τριμερών επιτροπών.

Στις 25/9/2018 δημοσιοποιήθηκε η με  αρ. πρωτ. 159161/Β9/Φ8/952  Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που ορίζει τη διάθεση 4 .085.000 € (μέχρι του ποσού των 43.000 € για κάθε σχολική μονάδα) για την εγκατάσταση 95 νέων αιθουσών σε νηπιαγωγεία σε 26 Δήμους της χώρας. Σε ανακοίνωσή του στις 08-11-18 , το Υπουργείο αναφέρει ότι 20 Δήμοι υπέβαλαν αιτήσεις για 69 νέες αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στο ποσό των 3.475.192 ευρώ και διατίθεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στον πίνακα του Υπουργείου Παιδείας με τους αιτηθέντες Δήμους δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας Δήμος του Νομού Σερρών, γεγονός που αποδεικνύει ή ότι υπάρχουν αίθουσες ή ότι οι Δήμαρχοι αδιαφορούν παντελώς.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το ΔΣ του Συλλόγου μας πραγματοποίησε κατ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους του Νομού, εκθέτοντας τους και πάλι την αναγκαιότητα εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στα νηπιαγωγεία μας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των τριμερών επιτροπών, μόνο δύο Δήμαρχοι (Ν.Ζίχνης και Αμφίπολης) από τους επτά του νομού Σερρών εισηγήθηκαν θετικά, ενώ οι υπόλοιποι δε συμφώνησαν. Μάλιστα ο Δήμαρχος Σερρών θέλησε να έχει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να την εκθέσει στην τριμερή επιτροπή, γεγονός που δεν προβλέπεται από το νόμο, καθώς δεν ζητήθηκε καμία απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων από το Υπουργείο Παιδείας.

H άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί επιτακτικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στα πλαίσια του 14χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς διορισμούς, αυτό το εγχείρημα θα μείνει γράμμα κενό. Γι’ αυτό και η κρατική χρηματοδότηση για αίθουσες νηπιαγωγείων πρέπει να είναι μεγάλη και να καλύπτει το σύνολο της χώρας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τη Δίχρονη ανεξάρτητα από τη στάση των Δημάρχων σε όλες τις πλειοψηφικές αποφάσεις των τριμερών επιτροπών, αφού ο νόμος δεν αναφέρει υποχρεωτικά την ύπαρξη ομόφωνων αποφάσεων.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας με στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους δημάρχους να έχουν αποφασιστικό ρόλο σε έναν υποχρεωτικό θεσμό. Πώς μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση, όταν οι δήμαρχοι είναι αρνητικοί, ακολουθούν τη γραμμή της ΚΕΔΕ και τους ενδιαφέρει μόνο η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις χιλιάδες απολύσεις βρεφονηπιοκόμων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της, κάτι που φυσικά καταρρίφθηκε, αφού ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας ανέφερε πως 35.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα οι γονείς ν αναγκαστούν να καταφύγουν στην ιδιωτική μέριμνα και φροντίδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό τους.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τη δίχρονη σε όλους τους Δήμους της χώρας, δίνοντας στα 4χρονα παιδιά ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης!

 

   Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                               Η Γενική Γραμματέας

 

 

Στεφάνου Πασχάλης                                                                   Ρατκίδου Φωτεινή 

 

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC