Τελευταια Νεα Συλλόγου

Aνασυγκρότηση ΠΥΣΠΕ Σερρών με αυθαίρετο διορισμό συναδέλφων στις θέσεις των Αιρετών
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απεργία-Αποχή από την επιχειρούμενη αξιολόγηση-οδηγίες για την εφαρμογή της
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Διευκρινίσεις για την Απεργία -Αποχή
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη των μελών του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την αξιολόγηση από μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Δείτε εδώ την Τηλεδιάσκεψη για την Αυτοαξιολόγηση
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απάντηση στον ΣΥΚΠΕ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών-σπάσιμο των πολυπληθών τμημάτων όπου υπάρχουν αίθουσες-μείωση του αριθμού μαθητών στους 15 ανά τμήμα
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 9– 9 –2020 & ΩΡΑ 19:30
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 39 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2019 18:56

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, θα ήθελα να σας ενημερώσω για θέματα του ΠΥΣΠΕ Σερρών και για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εκπαίδευσης:

Μεταθέσεις
Οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες αιτήσεων μετάθεσης – βελτίωσης θέσης όλων των ειδικοτήτων μετά την εκδίκαση των ενστάσεων. Πιθανός χρόνος ανακοίνωσης οι αρχές Μαρτίου.
Σχετικά: https://dipeserron.gr/archives/6731

ΠΥΣΠΕ
Ορίστηκαν από την Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Ν. Σερρών καθώς και ως Συμβουλίου επιλογής με θητεία ως το 2021.
Σχετικά: http://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/anakoinoseis/anakoinoseis-apysde/2134-a

Τοποθετήσεις αναπληρωτών
Τοποθετήθηκαν οι δυο αναπληρώτριες ΠΕ60 που προσλήφθηκαν πρόσφατα σε υφιστάμενα κενά.

Μετακινήσεις
Μετακινήθηκαν εκπαιδευτικοί ΠΕ60.

Κενά
Υπάρχουν δυο κενά ΠΕ60 σε ισάριθμες θέσεις Νηπιαγωγείων τα οποία αναμένονται να καλυφθούν σε επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών.

Προσχολική Αγωγή
Αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την υποσχόμενη καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής στα πλαίσια της καθιέρωσης της σε όλου τους Δήμους ακόμη και με σχετική πλειοψηφία των τριμελών επιτροπών.

Προσλήψεις Ψυχολόγων
Προσλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν από την Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας σε 15 σχολικές μονάδες αναπληρωτές ψυχολόγοι ΠΕ23 με διάθεση 5 ωρών στο κάθε ένα. Είναι μια θετική αρχή η οποία ήταν απαραίτητη η οποία όμως είναι πολύ μικρή για τις ανάγκες των σχολείων μας. Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε να έχει η κάθε μονάδα τον δικό της ψυχολόγο.
Σχετικά:http://kmaked.pde.sch.gr/site/attachments/article/2143/896%20%CE%A8%CE%A6%CE%9354653%CE%A0%CE%A3-%CE%97%CE%A9%CE%9F.pdf

Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή Υπεύθυνου Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού και Πληροφορικής .
Σύμφωνα με το Ν.4547/18 προβλέπεται η δημιουργία θέσεων υπευθύνων Φυσικής Αγωγής και πληροφορικής ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι θέσεις προκηρύχτηκαν με τριετή θητεία και επιλογή από το ΠΥΣΠΕ Σερρών. Σχετικά: https://dipeserron.gr/archives/6827 και https://dipeserron.gr/archives/6796

Σύστημα Διορισμών
Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο ενημερωτικό μου Νο 38 κατατέθηκε εντός των διακοπών προς συντομότατη διαβούλευση και ψηφίστηκε τελικά από το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 17/01 η αναμενόμενη πρόταση για το σύστημα μόνιμων διορισμών και πρόσληψης αναπληρωτών στην εκπαίδευση. Η πολύχρονη εκκρεμότητα νομοθέτησης νέου συστήματος διορισμών σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣτΕ και των παρατηρήσεων τις οποίες έχει κάνει, βάζει σε νέα φάση την αδιοριστία στην εκπαίδευση μετά και την νομοθέτηση στον Προϋπολογισμό του 2019 κονδυλίου για διορισμούς στη Ειδική Αγωγή το 2019 και πρόβλεψη διορισμών σε βάθος τριετίας συνολικά στην εκπαίδευση.
Η νομοθέτηση νέου πλαισίου έφερε απεργιακές κινητοποιήσεις της ΔΟΕ- ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ και διαμαρτυρίες - καταλήψεις στις Δνσεις Εκπσης – Υπουργείο - Βουλή. Πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Θετικό δεδομένο:
Ότι οι διορισμοί δεν θα γίνουν με γραπτό διαγωνισμό αλλά με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Άμεσες διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων διορισμών στην ειδική Αγωγή.
Αρνητικό δεδομένο:
Σύντομη διαβούλευση.
Δεν ικανοποιήθηκε η βασική συνδικαλιστική δέσμευση για βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία.
Ζητούμενο η κατοχύρωση των αναπληρωτών οι οποίοι εργάζονται.
Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι κατηγορίες ενδιαφερομένων.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος νόμος είναι δεδομένος και αναμένουμε τις προτάσεις των παρατάξεων, τις αποφάσεις της ΔΟΕ και τη τελική θέση μας που προφανώς θα αποφασισθεί στην Γ.Σ. του Ιουνίου για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.
Σχετικά: https://www.esos.gr/arthra/60952/neo-systima-diorismoy-ekpaideytikon-opos-stalthike-gia-dimosieysi-stin-efimerida-tis

Μετατάξεις –Κοινές ειδικότητες
Στον ίδιο νόμο και στο άρθρο 44 προβλέπεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα ικανοποίησης μετάθεσης τον Απρίλιο του 2019 σε όλους τους εκπαιδευτικούς κοινών ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στην Αθμια και στην Α προτίμηση της δήλωσης μετάθεσης του έτους των μετατάξεων (2012-13). Με την ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα και ικανοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω εκπαιδευτικών. Στο νομό μας αναμένεται σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών ΠΕ11.
Σχετικά: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/10925282.pdf

Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα
Στον ίδιο νόμο και στο άρθρο 74 προβλέπεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο αριθμός των νηπίων και των μαθητών της Α΄ τάξης από τα 25 στα 22 από το σχ. έτος 2019-20. Η ρύθμιση αντιμετωπίζει ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τουλάχιστον στα αστικά κέντρα.
Σχετικά: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/10925282.pdf

Διατροφική Αγωγή
Με τον ίδιο νόμο και στο άρθρο 79 καθιερώνεται το μάθημα της Διατροφικής Αγωγής για τα Ολοήμερα Σχολεία. Αναμένεται να επιλυθεί το θέμα της σίτισης και της χρέωσης των ωρών στους εκπαιδευτικούς πέραν της παιδαγωγικής ωφέλειας από το μάθημα.
Σχετικά: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/10925282.pdf

Διορισμοί εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ
Με τον ίδιο νόμο και στο άρθρο 73 διορίζονται 450 εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 οι οποίοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν δικαστικά.
Σχετικά: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/10925282.pdf

Υ.Α. Προγραμματισμού - Αποτίμησης του Εκπαιδευτικού έργου των Σχολείων (αυτοαξιολόγηση)
Δημοσιεύτηκαν οι Υ.Α. για την διαδικασία προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων. Η έναρξη σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου αναμένεται να αρχίσει την σχολική χρονιά 2019-20. Ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις παρατάξεων για το θέμα και τον τρόπο αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά την γνώμη μου επειδή ο κλάδος οφείλει να λειτουργεί συντεταγμένα επί θεμάτων που υπάρχουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και τα οποία επανέρχονται, το θέμα του τρόπου αντιμετώπισης δηλαδή της αποδοχής ή της απόρριψης, θα πρέπει να τεθεί στην επόμενη γενική συνέλευση και να παρθούν οι αποφάσεις.
Σχετικά: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/278862_i-ya-i-gia-ton-programmatismo-apotimisi-toy-ekpaideytikoy-ergoy-ton-sholeion και http://www.minedu.gov.gr/news/39253-21-01-19-programmatismos-kai-apotimisi-tou-ekpaidev-tikoy-ergou-ton-sxolikon-monadon-2

Διεκδίκηση αναδρομικών Δώρων – Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ δημοσίευσε τη γνώμη της Νομικής συμβούλου κ. Τσίπρα σύμφωνα με την οποία τονίζεται το ενδεχόμενο να είναι αναγκαία η δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των αναδρομικών των Δώρων πέραν των αιτήσεων προς την υπηρεσία που κάναμε τον Δεκέμβριο. Ο Σύλλογος μας θα ενημερώσει σχετικά για τη δυνατότητα προσφυγής.
Σχετικά: https://adedy.gr/epistoli-anadromika-gnomotisi-21012019/

Θα είμαι στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση ή για υπηρεσιακά θέματα τα οποία σας απασχολούν.
Τις θερμότερες ευχές μου για την νέα χρονιά και ένα ελπιδοφόρο 2019.

Σέρρες 21-01-2019
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Αναστάσιος Λασπάς
αιρετός ΠΥΣΠΕ Σερρών
τηλ. 6909358101 (Whats-up)
6944206047 (Vodafone)
mail: laspas66@ yahoο.gr

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC