Καλώς Ήρθατε Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις Συλλόγου ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Τελευταια Νεα Συλλόγου

Αίτημα για έγκαιρη και χρονικά σταθερή μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Αλλαγή πλαισίου αμοιβαίων μεταθέσεων
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Αίτημα για ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών με ηλεκτρονικό τρόπο
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Καλή σχολική χρονιά
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 19– 9 –2019
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Εκδήλωση τιμής συνταξιούχων
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 39
Λασπάς Αναστάσιος

Περισσότερα...
Καταδίκη της τυφλής καταστολής κατά των διαδηλωτών εκπαιδευτικών στο μεγάλο συλλαλητήριο της 11ης Ιανουαρίου
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ευχές
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κριτική νόμου Αναδιοργάνωσης Δομών υποστήριξης της Εκπαίδευσης
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη   
Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 08:53

Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για Δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

17 Νοέμβρη. Το μυαλό και οι καρδιές όλων, για μια ακόμα φορά, είναι εκεί. Στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Στην εξέγερση της μαθητικής νεολαίας, αλλά και σύσσωμου του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Τα μηνύματα από τον ξεσηκωμό της νέας γενιάς του 1973 εξακολουθούν, παρά τις απόπειρες καπηλείας της θυσίας των παιδιών του Πολυτεχνείου, να εμπνέουν κάθε μας αγώνα και να μας οδηγούν στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων.

Σαράντα έξι χρόνια πέρασαν από τότε. Όμως, κόντρα στη λήθη και σε όλους όσους επιδιώκουν τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης, εμείς, ως δάσκαλοι, διδασκόμαστε απ’ αυτήν, γνωρίζοντας ότι η καλύτερη τιμή σε εκείνους που τότε πάλεψαν τη χούντα είναι η δικής μας τωρινή πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, των φοιτητών, ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Επειδή, ωσάν η ιστορία να κάνει κύκλους, ο ελληνικός λαός βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς κατοχής και μιας ιδιότυπης οικονομικής χούντας που μας καθηλώνει σε οικονομική και πολιτιστική ένδεια, στερώντας μας το ΨΩΜΙ, την ΠΑΙΔΕΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση ότι και σήμερα δε μπορούμε να μιλούμε για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία. Δεν μπορούμε να μιλούμε για μια ελεύθερη Ελλάδα στην οποία δικαιώθηκε το όραμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Σαράντα έξι χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε και πάλι, την πλήρη υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, βιώνουμε και πάλι την ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, γιατί, υφιστάμεθα εδώ και μια δεκαετία τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και μια ληστρική φορο-επιδρομή που οδηγεί τις ζωές μας σε συνθήκες εξαθλίωσης και τα παιδιά μας στη μετανάστευση.

Από την άλλη, το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» στις πύλες και τους τοίχους του Πολυτεχνείου το ’73 είναι τραγικά επίκαιρο. Καθώς, μέρα με τη μέρα στην περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, βλέπουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές βάσεις της χώρα μας για να πραγματοποιούν επεκτατικούς πολέμους με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην περιοχή της Μεσογείου. Και πάλι, οι νατοϊκές βάσεις της χώρας μας γίνονται οι αφετηρίες νέων αφανισμών γειτονικών λαών, γιατί οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν τον έλεγχο των χωρών της Μεσογείου και των ενεργειακών πηγών και δρόμων, οξύνοντας τις αντιθέσεις, πυροδοτώντας τις συγκρούσεις, εξασφαλίζοντας προμήθειες για τις πολεμικές τους βιομηχανίες.

Στη ζοφερή αυτή περιρρέουσα πραγματικότητα, τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, δείχνοντάς μας πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να παραμερίσει τις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Σαράντα έξι χρόνια μετά η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τροφοδοτείται από τους αγώνες της ζωντανής εκπαίδευσης με το σύγχρονο νόημα του συνθήματος «ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Ειδικά σήμερα, που αμφισβητούνται και γκρεμίζονται με βίαιο τρόπο τα κοινωνικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών και επιδιώκεται η πλήρης υποταγή τους στις επιταγές της τρόικας, των μνημονίων και μεταμνημονίων και του Δ.Ν.Τ.

Γράφει Μανώλης Αναγνωστάκης: Φοβάμαι τους ανθρώπους που σου ‘κλειναν την πόρτα και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν».

Για μας το Πολυτεχνείο δεν είναι μια απλή επέτειος και μια ακόμα γιορτή του έτους. Για την εκπαιδευτική κοινότητα αποτέλεσε και αποτελεί ΣΥΜΒΟΛΟ αντίστασης και ανατροπής, υπέρτατου ηρωισμού και ενότητας δημοκρατικών πολιτών. Αποτελεί αφορμή για ξεσηκωμό ενάντια σ’ αυτούς που με το μισαλλόδοξο λόγο τους καλλιεργούν τη βία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, πλήττοντας άμεσα την κοινωνική αλληλεγγύη, την ίδια τη Δημοκρατία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η βίαιη καταστολή της είναι ζωντανή μες στις καρδιές μας. Ριγεί τα κορμιά μας. Φωτίζει το νου μας και μας οδηγεί σε νέους αγώνες για εργασία, γνώση, δωρεάν παιδεία, ισότητα στις ευκαιρίες, αξιοκρατία, διαφάνεια.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, η νέα γενιά, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας.

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων, διαδηλώνοντας για το δίκιο, φωνάζοντας ενάντια στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που μας αφανίζει, δυναμώνοντας τη συλλογική δράση και τους αγώνες για όλα όσα μας ανήκουν στη σύγχρονη εποχή.

Σε πείσμα των καιρών και κόντρα στη διάθεση της υποταγής και απάθειας, καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο να τιμήσει την ΙΔΕΑ της αντίστασης, την επέτειο του Νοέμβρη του ’73.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

  • για εθνική κυριαρχία,
  • για ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς αποκλεισμούς,
  • ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης,
  • ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων,
  • για μόνιμη και σταθερή εργασία,
  • για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας,
  • για αύξηση των δαπανών για την παιδεία,

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα. Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για ουσιαστική δημοκρατία, για προάσπιση της ελευθερίας, της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και το δικαίωμα στην εργασία.

 

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών να λάβουν ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη και ώρα 6:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια στην Πλατεία Εμπορίου .

 

 


                                             Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

                                      

                                          Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                               Η Γενική Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                                   Ρατκίδου Φωτεινή    

                                                                                                     

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC