Καλώς Ήρθατε Αρχική σελίδα Ανακοινώσεις Συλλόγου Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια

Τελευταια Νεα Συλλόγου

Aνασυγκρότηση ΠΥΣΠΕ Σερρών με αυθαίρετο διορισμό συναδέλφων στις θέσεις των Αιρετών
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απεργία-Αποχή από την επιχειρούμενη αξιολόγηση-οδηγίες για την εφαρμογή της
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Διευκρινίσεις για την Απεργία -Αποχή
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη των μελών του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την αξιολόγηση από μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Δείτε εδώ την Τηλεδιάσκεψη για την Αυτοαξιολόγηση
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Απάντηση στον ΣΥΚΠΕ
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών-σπάσιμο των πολυπληθών τμημάτων όπου υπάρχουν αίθουσες-μείωση του αριθμού μαθητών στους 15 ανά τμήμα
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 9– 9 –2020 & ΩΡΑ 19:30
Ανακοινώσεις Συλλόγου

Περισσότερα...

Τελευταια Νεα Παρατάξεων

Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Ε.ΕΚ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Α.Κ.Ε.

Περισσότερα...
Ανακοινώσεις της παράταξης προς τους εκπαιδευτικούς
Ε.ΔΡΑ.- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Περισσότερα...
Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Ν. Σερρων " Εμμανουηλ Παπας "
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ειρήνη   
Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2021 00:00

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 22-01-21 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και αποφάσισε τα παρακάτω:

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποτελεί κήρυξη πολέμου απέναντι στη νέα γενιά. Ο εύηχος τίτλος δεν μπορεί να κρύψει ένα βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο, όχι μόνο για τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και του λαού μας.

Το ΔΣ του συλλόγου μας εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από κοινού από την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο προβλέπεται:

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, με σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση ή/και κλείσιμο δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια.

Την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, για πρώτη φορά. Η διάταξη στοχεύει στο να ωθήσει χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, στα κολλέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Στο πρώτο, καθοριστικό μηχανογραφικό ο επιτυχών θα δηλώνει το πολύ 10% των Τμημάτων του επιστημονικού του πεδίου (για αποφοίτους ΓΕΛ και 20% για αποφοίτους ΕΠΑΛ), δηλαδή για την τρέχουσα χρονιά περίπου 15 σχολές για όλα τα Επιστημονικά Πεδία, εκτός του 2ου πεδίου όπου με βάση της υπάρχουσες σχολές, το όριο ανέρχεται στις 25. Τα νούμερα αυτά ισχύουν με βάση τα φετινά δεδομένα, αφού προβλέπεται μείωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μέσω της ανακατάταξης του Ακαδημαϊκού Χάρτη που θα προκύψει από τον έλεγχο βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που ήδη διενεργείται από την ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ). Μετά θα ακολουθεί δεύτερο μηχανογραφικό για όσους επιτυχόντες ενώ πέρασαν την ΕΒΕ έμειναν εκτός Πανεπιστημίου, αφού είχαν συγκριτικά τα λιγότερα μόρια από τους συνυποψηφίους τους. Θα μπορούν να δηλώσουν σε όσα Τμήματα συνεχίζουν να υπάρχουν κενές θέσεις.

Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) με 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Θα συλλαμβάνουν και θα ανακρίνουν φοιτητές, θα κάνουν περιπολίες με ειδικές στολές και θα εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, όπως την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους Πανεπιστημιακούς χώρους. 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν όλα αυτά όταν η κρατική χρηματοδότηση για τις πάγιες ανάγκες των εργαστηρίων των Σχολών έχουν μειωθεί δραματικά και η κυβέρνηση περικόπτει κατά 8% τον τακτικό προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων για τι 2021. Η υπουργός παιδείας δηλώνει μάλιστα κυνικά ότι αν τυχόν σε κάποιο Τμήμα δεν υπάρξει συμμόρφωση με τη λήψη αυτών των μέτρων, αυτό θα ληφθεί υπόψη στην ετήσια επιχορήγησή του.

Η ακαδημαϊκή και οι λοιπές ελευθερίες καταλύονται εκκωφαντικά στο όνομα της ασφάλειάς τους. Η ένταση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας μέσα στα ΑΕΙ διευρύνει και αυτή ακόμη την οριστική νομική κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, στον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019. Η αγωνιστική δράση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ταυτίζονται με την παραβατικότητα.

Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις συνθήκες περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών, προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία αλλά και να φροντίσει για την υγεία των μελών της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, δαπανά κρατικό χρήμα προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Διεκδικούμε:

           Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις σχολές.

• Να ληφθούν μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού, για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών σπουδών και της έρευνας.

Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό και μόνιμο σύστημα εισακτέων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι αυτό να αλλάζει τόσο εύκολα και συχνά, ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε υπουργού και της κάθε κυβέρνησης

                                                 Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                                  Ρατκίδου Φωτεινή

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 06 Απρίλιος 2021 12:08
 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC