82η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής των Κερδυλλίων

Στις 17 Οκτωβρίου 1941, η ιστορία του τόπου μας έμελλε να σημαδευτεί από μία ατιμώρητη θηριωδία, από μία άνευ προηγουμένου σφαγή και από την εξαφάνιση δύο χωριών από τον χάρτη. Το πρώτο πογκρόμ εκτελέσεων στην Βόρεια Ελλάδα  ξεκίνησε εκείνο το πρωινό της 17ης Οκτώβρη του 1941, όταν οι ναζί κατακτητές περικύκλωσαν τα Άνω και Κάτω Κερδύλλια, συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους από 16 έως 60 ετών και τους εκτέλεσαν ταυτόχρονα, ενώ στην συνέχεια κατέκαψαν τα 2 χωριά συθέμελα. Η πρώτη απόπειρα της Βέρμαχτ για πλήρη αφανισμό της γραμμής αίματος τριών γενεών είχε μόλις επιτευχθεί.

Σήμερα, 82 χρόνια μετά από αυτήν την μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, τιμούμε την μνήμη των διακοσίων τριάντα αθώων και αδίκως εκτελεσθέντων Κερδυλλιωτών και ως εκπαιδευτικοί δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε αυτή την φρικώδη στιγμή να σβήσει από την ιστορική μνήμη των μαθητών μας. Η θυσία των Κερδυλλιωτών υπήρξε φάρος αντίστασης και αγώνα ενάντια στον κατακτητή και ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίθηκε σε αυτούς.

Με δέος και συγκίνηση, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σερρών «Ο Εμ. Παπάς» τιμά την 82η επέτειο μνήμης της Σφαγής και του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων, τιμά τα Μαρτυρικά Κερδύλλια.

      Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου

H Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Ειρήνη Ζαπάρα                                                                           Βάσω Τασιώκου