Ενημέρωση αιρετού ΔΑΚΕ ΠΕ Σερρών Πασχάλη Στεφάνου 21-4-2023

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Σας εύχομαι ολόψυχα Χριστός Ανέστη και καλή επιστροφή στα σχολεία μας για την τελευταία περίοδο της σχολικής χρονιάς. Επίσης, εύχομαι καλή θητεία στους νέους Δ/ντες και Δ/ντριες που ανακοινώθηκαν πριν 2 μέρες και καλή επιτυχία στο έργο τους!

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια την πρόεδρο του Συλλόγου μας, Ζαπάρα Ειρήνη, η οποία αξιοποίησε μια δημόσια ανάρτηση μου σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων σχετικά με την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν σε μικρές ομάδες το μνημείο του Τύμβου Καστά. Η πρόεδρος έθεσε την πρόταση μου στα μέλη του Δ.Σ., προτείνοντας ο Σύλλογος μας να οργανώσει τις επισκέψεις αυτές, ναυλώνοντας λεωφορεία, ώστε οργανωμένα και ανέξοδα, να επισκεφτούν το μνημείο όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν. Δυστυχώς, με μεγάλη έκπληξη μου, συγκεκριμένες παρατάξεις στο Δ.Σ. αρνήθηκαν την πρόταση της ΔΑΚΕ , επικαλούμενοι πως «ότι η περίοδος που διανύουμε ένα μήνα πριν από τις εκλογές δεν είναι η κατάλληλη ώστε να επισκεφτούμε το μνημείο, γιατί κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί πως αβαντάρουμε το έργο του Υπουργείου \ και επομένως την κυβέρνηση. Δεν τίθεται από κανέναν ζήτημα ή αμφισβήτηση για τη μεγάλη σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου αρχαιολογικού μνημείου στην περιοχή μας. […]διαφωνεί όμως ξεκάθαρα με το κίνητρο και τις προθέσεις που υπάρχουν πίσω από την πρόταση αυτή»

Συνάδελφοι, η τοποθέτηση αυτή θυμίζει εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και όχι εκπροσώπους του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της Π.Ε. Σερρών. Ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι μακριά από τα κόμματα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε τον επόμενο μήνα το μνημείο μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρέθηκε στο τόπο μας (πριν κλείσει για τα επόμενα 5 χρόνια), ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση που θα πάρουμε στους μαθητές μας και στην ευρύτερη κοινωνία. Ο Σύλλογος μας θα πρέπει να είναι πρωτοστάτης σε τέτοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και οι εκπρόσωποι του να τις επιδιώκουν, όχι να τις ταυτίζουν με μικροπολιτικές, προεκλογικές ιδεοληψίες. Όσον αφορά το πρόσωπο μου για το κίνητρο και τις προθέσεις που υπάρχουν πίσω από αυτή την πρόταση, το δείχνει η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια στο συνδικαλισμό. Κομισάριος πολιτικών κομμάτων δεν ήμουν και δεν θα γίνω. Άλλοι δείχνουν ποιους σκοπούς εξυπηρετούν, με την άρνηση τους αυτή.

Πασχάλης Στεφάνου
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σερρών
6977342535
pstefanou@sch.gr