Απαξίωση του θεσμού της παράλληλης στήριξης

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μία σχολική χρονιά… Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση στον Καιάδα… Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με χιλιάδες κενά.

Σε εξέλιξη (ξανα)βρίσκεται το σχέδιο «Εξοικονομώ» του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης για το σχολικό έτος 2023- 2024.

Επιβεβαιώνει και διευρύνει την πολιτική του μοιράσματος των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε δυο ή και περισσότερους μαθητές, ακυρώνοντας στην πράξη τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ και υποβαθμίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Με έγγραφό του προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κάλεσε τον προηγούμενο μήνα τους διευθυντές εκπαίδευσης να μειώσουν τον αριθμό των κενών σε παράλληλες στηρίξεις.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

«Σε τμήμα σχολείου στο οποίο υπάρχει απόφαση έγκρισης ΠΣ-Σ για περισσότερους από έναν/μια μαθητή /τρια, αναλαμβάνει ένας/μία εκπαιδευτικός ΕΑΕ ΠΣ-Σ συνολικά την υποστήριξή τους. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις το ΚΕΔΑΣΥ, κατά την εισήγησή του προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης … θα τεκμηριώνει με ειδική μνεία την αναγκαιότητα της ταυτόχρονης παρουσίας δύο (2) εκπαιδευτικών ΠΣ-Σ στο ίδιο τμήμα σχολείου».

Ο σχεδιασμός του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ακολουθεί πιστά πρόγραμμα λιτότητας των μορφωτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στοχοποιώντας το πιο ευαίσθητο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού

Η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική θυσιάζει την εκπαιδευτική διαδικασία και τα μορφωτικά δικαιώματά τους στο βωμό των περικοπών ορίζοντας κόφτες για προσλήψεις προσωπικού.

Στοχεύουν να αφήσουν εκατοντάδες μαθητές/τριες με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ελλιπή ή και χωρίς ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη, ενώ αντίστοιχα συνάδελφοι/ισσες που υπηρετούν το Δημόσιο Σχολείο θα βρεθούν στην ανεργία

Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. πέραν όλων των άλλων δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης πλευρών της εκπαίδευσης, μεταθέτοντας τις ευθύνες του στις πλάτες των οικογενειών να προσλάβουν ιδιώτες ειδικούς παιδαγωγούς, ανασφάλιστους σε δημόσια πλαίσια, αποκομμένους από τον συλλογικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου, αφού θα λογοδοτούν στην γονέα και όχι στον σύλλογο διδασκόντων.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη τακτική! Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών μπροστά!

Κανένας/μιά μαθητής/τρια να μη θυσιαστεί..Κανένας/μιά εκπαιδευτικός να μην πεταχτεί στην ανεργία. Ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή με γνωμάτευση.

Καταγγέλλουμε το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για απόκρυψη των πραγματικών κενών, για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και παραβίαση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με στέρηση της πλήρους παράλληλης στήριξης που έχουν εγκριθεί από τα ΚΕΔΑΣΥ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ!

  Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου

H Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Ειρήνη Ζαπάρα                                                                           Βάσω Τασιώκου