Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Το ΔΣ του Συλλόγου, σε συνεδρίαση του στις 17-01-2024 συζήτησε το παραπάνω θέμα και κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα παρακάτω:

Η  τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται με ευθύνη του κράτους ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο δικαιούνται και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν άλλαξε ποτέ και από καμία κυβέρνηση σε όσες συνταγματικές αναθεωρήσεις κι αν έγιναν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να περάσει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων φτάνει στο σημείο να «παίζει» με το ίδιο το σύνταγμα της χώρας και να προσπαθεί να ερμηνεύσει με βάση την πολιτική της το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός ΥΠΑΙΘΑ Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρνουν το επόμενο διάστημα, προς ψήφιση, σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, προφασιζόμενοι αδυναμίες στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστήμιου, για τις οποίες οι ίδιοι φέρουν ακέραια ευθύνη.  Είναι δικές τους οι ακραίες νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές που διαχρονικά εξωθούν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε υποβάθμιση σημειώνοντας έναν από τους υψηλότερους αριθμούς φοιτητών ανά διδάσκοντα (47/1), μειώνοντας στο μισό σχεδόν από τον μέσο όρο της ΕΕ τον προϋπολογισμό για την Παιδεία (2,8% έναντι 5,5%) και ελαττώνοντας κατά 2.300 τους εργαζόμενους του μόνιμου προσωπικού των ΑΕΙ.

Διατείνονται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν συνυπολογίσουμε το κόστος φροντιστηρίων και ενοικίων, θα προσφέρουν πιο συμφέρουσες οικονομικά υπηρεσίες από τα δημόσια, αλλά το ύψος των διδάκτρων μπορεί να ανέρχεται σε ποσά εξωπραγματικά για την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα.

Ισχυρίζονται πως η επιρροή που θα ασκήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα δημόσια θα είναι θετική γιατί θα τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά, αλλά η άποψη αυτή δεν δικαιώνεται από όσα έχουν συμβεί σε άλλες περιπτώσεις συνύπαρξης ιδιωτικού-δημοσίου όπως π.χ. στον τομέα της υγείας. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, ενώ θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων των αποφοίτων. Μεγαλώνει τη στρατιά άνεργων πτυχιούχων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση θα κρίνεται από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με του δημοσίου, ενώ οι μαθητές/τριες θα αντιμετωπίζουν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουν να σπουδάσουν. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι κολλεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό.

Στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  που αντιμετωπίζουν τη γνώση και τη μόρφωση ως εμπόρευμα κι όχι ως κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Να αποσύρει το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην αποσάθρωση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά.

Να στηρίξει με γενναία χρηματοδότηση συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο του οποίου οι απόφοιτοι  συνεχίζουν είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Αποτελεί ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εργαζόμενων συνολικά να υπερασπιστούν τη δημόσια εκπαίδευση και σήμερα την τριτοβάθμια. Είναι ξεκάθαρο πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αμφίβολης αξίας λειτουργίας και  επιπέδου σπουδών.

Προτείνουμε πολυμέτωπο και πολυμορφικό αγώνα διαρκείας για τη  διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους φορείς εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων του νομού Σερρών για πανσερραϊκό συλλαλητήριο.

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων των δημοσίων Πανεπιστημίων – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

Από το ΔΣ