Ενημέρωση Αιρετών ΔΑΚΕ ΠΕ Σερρών 5-3-2024

Συναδέλφισσες και συναδελφοι,

Ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, η διήμερη σύσκεψη των αιρετών ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ, που διοργανώθηκε από το ΔΣ της ΔΟΕ και είχε σαν βασικό θέμα την θέσπιση ενός δικαίου νομοθετικού πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών και την αναβάθμιση του ρόλου του αιρετού. Διατυπώθηκαν πολλές απόψεις αλλά το πιο σημαντικό είναι πως το επίκεντρο όλων ήταν ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, τα δικαιώματα και οι ανάγκες του. Συνοπτικά, σας αναφέρουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στην διήμερη σύσκεψη:

Υπηρεσιακές μεταβολές:

  • Βελτίωση του τρόπου ρύθμισης των υπεραριθμιών, ειδικά των λειτουργικών και υπολογισμός μορίων συνυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς που είναι στην διάθεση οργανικά.
  • Αλλαγή της μοριοδότησης των αποσπάσεων, με υπολογισμό του τόπου συμφερόντων των εκπαιδευτικών, αύξηση μορίων οικογενειακής κατάστασης, αναγνώριση της μονογονεικότητας, μοριοδότηση στις αποσπάσεις σε φορείς, μοριοδότηση και κίνητρα υπηρέτησης σε δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Κατά προτεραιότητα αποσπάσεις για συζύγους εκπαιδευτικών για διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας και αποσαφήνιση του τρόπου τοποθέτησης εκπαιδευτικών με ΚΠ απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ.
  • Άμεση επικαιροποίηση των ειδικών κατηγοριών μετάθεσης λόγω ασθενειών με προσθήκη νέων ,κυρίως αυτόανοσων νοσημάτων, για τους συναδέλφους που νοσούν.
  • 4μηνη άδεια άνευ αποδοχών:Δυστυχώς, πάρα την θετική γνωμοδότηση της νομ. Συμβούλου της ΔΟΕ, υπάρχει διαφωνία μεταξύ 2 Δ/νσεων του ΥΠΑΙΘ και η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παράνομη εισήγηση ΔΠΕ, μεταξύ αυτών και των Σερρων,πως η 4μηνη άδεια δεν θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και σε θερινούς μήνες,συνεχόμενα,σε αντίθεση με ο,τι ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο.
  • Αλλαγή του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 75%, όπως στο υπόλοιπο Δημόσιο.
  • Μείωση ωραρίου, στα πρότυπα του ωραρίου της Β/θμιας.
  • Ίδρυση οργανικών ΕΒΠ και νοσηλευτών, ίδρυση οργανικών ειδικοτήτων πριν την ολοκλήρωση των φετινών μεταθέσεων.

Για τα νηπιαγωγεία

  • Θέσπιση βοηθού νηπιαγωγού, όπως στην Κύπρο, με αποφοίτους αντίστοιχων σχολών,ώστε να διευκολυνθεί το έργο των νηπιαγωγών.
  • Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, όπως στις υπόλοιπες ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας
  • Μείωση του αριθμού των νηπίων 1:15 ανά τμήμα.

Για τους αναπληρωτές

  • Εξίσωση των αδειών με τις αντίστοιχες των μόνιμων,ειδικά αυτές που αφορούν κύηση,λοχεία και ανατροφή τέκνου, όπως και στις αναρρωτικές.
  • Θέσπιση βελτίωσης θέσης μέσω των ΠΥΣΠΕ
  • Λύση στο θέμα της στέγασης με χορήγηση επιδόματος

Για τους νεοδιόριστους

  • Άρση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο διορισμού

Για την λειτουργία των ΠΥΣΠΕ:

●Επαναφορά των αιρετών στα Συμβούλια επιλογής, για διαφύλαξη της ισονομίας και της αξιοκρατίας.Σας υπενθυμίζουμε ότι οι Αιρετοί μετέχουν κανονικά στα Πειθαρχικά συμβούλια.

●Νομικη θωράκιση των ΠΥΣΠΕ & των εκπαιδευτικών,μέσω νομικής συμβούλου.

●Μείωση της γραφειοκρατίας με την υιοθέτηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρισης δικαιολογητικών των αναπληρωτών, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνεται αναγνώριση

●Κοινά κριτήρια στην αναγνώριση των μεταπτυχιακών, για να μην παρατηρούνται αναντιστοιχίες μεταξύ διαφορετικών ΠΥΣΠΕ

●Άσκηση Ιδιωτικού έργου:να εντοπίζεται και η συνάφεια με το διδακτικό έργο αλλά να αναγνωρίζεται και η ανάγκη επιπλέον εργασίας για ενίσχυση του εισοδήματος του εκπαιδευτικού.

Συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών. Θεωρούμε πως η πανσπερμία νόμων και η αλληλοεπικάλυψη τους, έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους εκπαιδευτικούς και δεν βοηθάει στην εφαρμογή ισονομίας. Η παρουσία μας στο ΠΥΣΠΕ Σερρών διασφαλίζει την εφαρμογή αξιοκρατίας και ελέγχει τις πράξεις της διοίκησης. Ο σχεδόν 100 ετών, δασκαλογέννητος θεσμός του αιρετού χρειάζεται ανθρώπους μαχητικούς, γνώστες των εκπαιδευτικών θεμάτων. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή κάθε εκπαιδευτικού μέσα ατο Συμβούλιο.

Πασχάλης Στεφάνου

Ειρήνη Δινάκη