Ανακοίνωση του ΔΣ για την ίδρυση των Ωνάσειων Σχολείων

Tο ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών Ν. Σερρών « Εμμανουήλ Παπάς»  εκφράζει τη βαθιά της αντίθεση στις τελευταίες πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ., που αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ευνοούν την εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η προκήρυξη της ίδρυσης «Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων» (ΔΗΜ.Ω.Σ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, θεωρείται το νέο βήμα προς την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Πρόκειται για 22  Γυμνάσια και Λύκεια  σε «κοινωνικά ευάλωτες περιοχές».

Η κίνηση του Ιδρύματος Ωνάση δεν αποτελεί μια ανιδιοτελή δωρεά ενός εφοπλιστικού Ιδρύματος.  Πρώτον το Ίδρυμα Ωνάση δεν πρόκειται να χτίσει νέα σχολεία, πρόκειται να δώσει χρήματα για την ανακαίνιση και τη  λειτουργία 22 υφιστάμενων σχολείων τη στιγμή που για κάθε δωρεά που κάνει εκπίπτει της φορολογίας ως το ποσό του 40% του συνολικού του εισοδήματος.  Δεύτερον, ο μύθος της «προσφοράς στους αδύνατους» καταρρίπτεται από την αρχή, αφού θα υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή και φοίτηση των μαθητών και μαθητριών.

Εξετάσεις που θα οδηγήσουν σε μια ακόμη ταλαιπωρία   για τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ Γυμνασίου,  καθώς για να φοιτήσουν στο σχολείο  της περιοχής τους, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Ωνάσειο, θα υποχρεώνονται να εισέρχονται σε μια επιπλέον αγχωτική, ψυχοφθόρα και πιεστική διαδικασία συμμετέχοντας σε εισαγωγικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι ο αποκλεισμός των μαθητών με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες και η ενίσχυση της παραπαιδείας καθώς οι μαθητές/τριες θα αναγκάζονται να εγγραφούν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις εξετάσεις και οι γονείς θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα έξτρα μαθήματα. Ήδη τα φροντιστήρια έχουν έτοιμα τα πακέτα προετοιμασίας, και τα παιδιά θα πρέπει να τρέχουν να κάνουν φροντιστήρια κυνηγώντας το όνειρο ενός «καλύτερου» σχολείου, ένα όνειρο που θα έπρεπε να είναι πραγματικότητα για ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και  δεν θα οδηγεί στον διαχωρισμό των μαθητών σε ικανούς και λιγότερο ικανούς . Τέτοιοι διαχωρισμοί μόνο θετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο εσωτερικό μιας μικρής κοινωνίας όπως είναι η γειτονιά.

Οι μαθητές  που δεν θα περάσουν τις εξετάσεις θα αναγκαστούν να ψάξουν σχολείο πολλά χιλιόμετρα μακριά από την γειτονιά τους γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους ως προς την ασφάλεια των παιδιών. Παράλληλα θα επιβαρύνουν τα υπόλοιπα σχολεία, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υποχρηματοδότησης και υπερπληθυσμού στις τάξεις. Ουσιαστικά τα παιδιά θα στοιβαχτούν σε σχολεία που πρακτικά δεν χωράνε και η εκπαίδευσή τους θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Η επιλογή των  εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν  στα Ωνάσεια σχολεία θα είναι ίδια με αυτή των Προτύπων σχολείων, οδηγώντας σε χάσιμο της οργανικής  θέσης. θα αμφισβητηθεί ακόμη περισσότερο το έργο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς για όλες τις βιαστικές κινήσεις και τις προχειρότητες του Υπουργείου, πάντα η ευθύνη μετακυλίεται στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς.

Το δίκτυο  των  Ωνάσειων σχολείων  θα διοικείται  από εννεαμελή  Επιτροπή, στην  οποία  πέντε μέλη  θα ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα υποδεικνύονται   από   το   Ίδρυμα   Ωνάση.  Αλήθεια   ποιος   ο   λόγος   ένας   ιδιωτικός   φορέας   να έχει αποφασιστικό λόγο για τη λειτουργία σχολείων του δημοσίου συστήματος;  Γιατί δεν πρέπει όλα τα σχολεία να παρέχουν σε όλα τα παιδιά μια ποιοτική εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών τους; Γιατί κάποια  δημόσια   σχολεία   θα   πρέπει   να     είναι   «ανώτερα»   από   κάποια   άλλα,  καλύτερα  χρηματοδοτούμενα,   με ανακαινισμένα  κτίρια,  με  καλύτερα  προγράμματα  σπουδών  και  περισσότερες  ευκαιρίες;  Γιατί  αυτά  θα πρέπει να παρέχονται μόνο σε κάποια παιδιά και όχι σε όλα;

Το Υπουργείο ισχυρίζεται  ότι αποτέλεσμα της δημιουργίας των Ωνάσειων είναι η αναβάθμιση    τη γειτονιάς,  η ύπαρξη ώσμωσης  με τα γειτονικά σχολεία  που θα οδηγήσει στη συνολική  αναβάθμισή τους.

Εμείς δεν θα πάψουμε να μιλάμε και να αγωνιζόμαστε, για ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά,  το οποίο στέκεται στο ύψος των αναγκών τους και στο μπόι των ονείρων τους! Ένα δημόσιο σχολείο με μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, με δομές που θα υποστηρίζουν τις ανάγκες των μαθητών μας, γενναία χρηματοδότηση, παιδαγωγική ελευθερία, ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, που δεν θα στερεί από κανένα παιδί τη χαρά, τη δημιουργία, τη γνώση και την ελευθερία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου